• Контактирајте нас

  • Страница за наставнике

  • Корисни линкови:

Песничка штафета

Дечија манифестација „Песничка штафета датира још од давне 1975. године. Организатор овог такмичења је Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ из Зрењанина. У овој манифестацији учествује велики број ученика основних школа из општина: Зрењанин, Житиште, Сечањ, Нови Бечеј, Српска Црња и општине Тител, па тако сваке године Песничка штафета гостује и у нашој школи.

Поред надметања и ишчитавања песама ученика школе, уприличено је и дружење са гостујућим песником. Од 1975. године па до данас многи дечији песници су били водитељи ове познате дечије манифестације. Ево неких имена: Десанка Максимовић, Мира Алечковић, Перо Зубац, Љубивоје Ршумовић, Драган Лукић, Добрица Ерић, Раде Обденовић, Душан Поп-Ђурђев, Раша Попов, Мошо Одаловић, Градимир Стојковић, Дејан Алексић, Владимир Андрић, Игор Коларов, Бранко Стевановић, Драгомир Ђулафић и многи други.

У двонедељном трајању Песничка штафета обиђе педесетак школа које су прихватиле учешће. Песник као домаћин манифестације, представља своју књигу, саслуша радове и проглашава најбоље у свакој школи. Талентовани ученици-песници из школе могу да представе по једну своју песму. У свакој школи од представљених песама одаберу се две победничке, једна у категорији нижих и једна у категорији виших разреда, које улазе у велико песничко финале. На крају целокупне манифестације награђује се 12 песама: једна прва, две друге и три треће како за ниже тако и за више разреде.

Свечано отварање и затварање манифестације и проглашење најуспелијих је осмишљено као велики дечији хепенинг који се уприличи у Зрењанину.

Иначе, деца су активни учесници у целокупној манифестацији. У оквиру Песничке штафете прикаже се литерарно, ликовно, музичко, фолклорно, ритмичко, драмско стваралаштво као и компјутерске презентације.

Информаторе са „Песничких штафета“ који између осталог садрже и радове наших ученика можете прегледати или преузети уколико кликнете овде.